Objave

InfoSlovenija
4690
https://info-slovenija.si/media/com_jbusinessdirectory/pictures/listings/m/logonew24498.jpg

OBČINA MORAVSKE TOPLICE

Kranjčeva ulica 3, Moravske Toplice, Pomurska
+386 (0)2 5381502

Galerija

Predstavitev storitve

Sredi Prekmurja, prav na mestu, kjer se stikajo trije značilni svetovi levega brega reke Mure - nižinskega predela Ravensko in Dolinsko ter gričevnato Goričko – zavzema svoj prostor pod soncem v tej slikoviti pokrajini občina Moravske Toplice.

Občina zavzema 144 km 2površine, v 28 naseljih živi okrog 6500 prebivalcev. V njej živijo tudi pripadniki madžarske narodnostne manjšine, ki imajo pomembno vlogo pri navezavi dobrososedskih odnosov s sosednjo Madžarsko.
Zelo barvita je tudi konfesionalna podoba občine, saj v njej živijo pripadniki katoliške, evangeličanske, kalvinske in binkoštne veroizpovedi.

Del občine leži na ravninskem delu prekmurske ravnice, večji del pa je na gričevnatem delu Goričkega. Najvišja točka v občini je na nadmorski višini 372 m pri Svetem Benediktu v Kančevcih. Na ravninskem delu prevladuje zmerno celinsko podnebje s povprečno izmerjenimi temperaturami - 2,4° C januarja in +19,2° C v juliju. Na goričkem delu so povprečne temperature za več kot 1° C višje. Sneg pokriva tla povprečno 37 dni na leto. Letno sije sonce na goričkem delu občine povprečno 1941 ur.  

Slogan občine se glasi »Bogati smo, ker se zavedamo, kaj vse imamo«. To bogastvo se kaže v lepi naravi, ljudem prijaznem okolju, v prečudovitih kulturnozgodovinskih spomenikih in zanimivi zgodovini, predvsem pa v dobrih in gostoljubnih ljudeh.

Od sakralnih spomenikov premore občina tri, ki so pravi biseri: romanska rotunda v Selu iz 13. stol., gotska župnijska cerkev v Martjancih iz 14. stol. in Plečnikova umetnina - župnijska cerkev Gospodovega vnebohoda v Bogojini. Po vinorodnih vrheh je še najti vinske kleti, na katerih je moč občudovati elemente stare kmečke arhitekture, po vaseh pa je še prepoznati panonski način gradnje hiš in gospodarskih poslopij. Na Bukovnici so arheološka najdbišča iz bakrene dobe. Iz rimskih časov je ostalo več dobro ohranjenih antičnih gomil.

Iz bog ve katerih časov so živi še nekateri ljudski običaji ob rojstvu in smrti, ob kmečkem delu in letnih časih. Od domačih obrti pa se je najbolj ohranilo lončarstvo.

Poletna lepota pisano obdelanih njiv z zelenečimi oazami, rosne bleščavosti poletnih trav in senčnega zavetja redkih logov se na jesen seli v višje ležeče mešane gozdove, polne divjadi, ptic pevk in ujed in gob, na prisojne lege med vinske trte, ki rodijo odlične laške rizlinge, bele pinote in celo rence ter sovinjone, v nove, urejene nasade jablan, hrušk, višenj in breskev, a tudi v stare sadovnjake s pisanim bobovcem, batuljkami, števankralovčicami in ozimikami, slivami in orehi, med visoka sadna drevesa, ki dajejo krajem prav poseben čar.

Skozi vse leto pa goričko pokrajino krase majhni macesnovi, borovi in brezovi gozdički.

Kraje v občini ob poletnih jutrih še preletavajo čaplje, ob poletnih in jesenskih večerih divje race in vse poletne dni nad njimi še krožijo štorklje, ki imajo svoje domove - gnezda v skoraj vsakem naselju.

Jedro turistične ponudbe predstavlja ponudba term v Moravskih Toplicah, ki se nežno spaja z zelenim okoljem romantične prekmurske ravnine. Edinstvena zdravilna termomineralna voda služi predvsem za zdravljenje revmatskih obolenj, obolenj po poškodbah ter kožnih bolezni.

Za razvoj in promocijo turistične ponudbe občine skrbi Turistično-informativni center Moravske Toplice. Združuje in posreduje informacije o dodatni turistični ponudbi občine: prenočiščih v zasebnih sobah, turističnih kmetijah, gostiščih, dobrih gostilnah, vinotočih, kolesarskih stezah, peš poteh, lovu in ribolovu in izletih.

Naselja v občini

- Andrejci
- Berkovci
- Bogojina
- Bukovnica
- Čikečka vas
- Filovci
- Fokovci
- Ivanci
- Ivanjševci
- Ivanovci
- Kančevci
- Krnci
- Lončarovci
- Lukačevci
- Martjanci
- Mlajtinci
- Moravske Toplice
- Motvarjevci
- Noršinci
- Pordašinci
- Prosenjakovci
- Ratkovci
- Sebeborci
- Selo
- Središče
- Suhi Vrh
- Tešanovci
- Vučja Gomila

Kultura

Na področju kulture občina izvaja vrsto nalog, s katerimi ohranja in razvija različne oblike kulturne dejavnosti. Nekatere pomembnejše naloge, ki so v pristojnosti občine, so:

- skrbi za delovanje javnih zavodov in neprofitnih organizacij s področja kulture,
- opravlja upravne, strokovne in razvojne naloge na področju kulture,
- zagotavlja pogoje za delovanje društev, skupin in posameznikov, ki izvajajo ljubiteljske kulturne programe ter sredstva za njihove programe,
- opravlja naloge na področju varovanja kulturne dediščine,
- pripravlja in izvaja letni javni razpis za sofinanciranje kulturnih programov in projektov,
- zagotavlja sredstva za ohranjanje in vzdrževanje spomenikov lokalnega pomena,
- razglaša spomenike lokalnega pomena,
- zagotavlja sredstva za investicijsko vzdrževanje in investicije v javno infrastrukturo na področju kulture.

Turizem

TIC MORAVSKE TOPLICE

- skrbi za razvoj, promocijo in trženje turistične ponudbe,
- rezervira prenočišča v zasebnih sobah, apartmajih, turističnih kmetijah, počitniških hišicah, gostiščih s prenočišči in hotelih,
- organizira izlete po pokrajini ob Muri, strokovne ekskurzije in oglede turističnih znamenitosti,
- prodaja turistično literaturo, spominke, razglednice, časopise in revije,
- izposoja kolesa,
- sprejema vplačila za Loterijo Slovenije

Kmetijstvo

Kmetijstvo je v Občini Moravske Toplice zelo pomembna dejavnost, vendar se srečuje z mnogimi problemi, zato že dolgo časa ni več glavni vir dohodka prebivalstva na podeželju, temveč postaja dopolnilna dejavnost zaposlitvam izven primarnih dejavnosti. Od kmetijstva živi le nekaj posameznikov, večina ljudi se ukvarja s kmetijstvom po službi ali drugi redni zaposlitvi.

Večina kmetij nima pogojev za pridelavo hrane po konkurenčnih cenah trga Evropske skupnosti, zaradi različnih omejitvenih dejavnikov (posestna struktura, naravne danosti, ljudje in njihova izobrazba, slaba organiziranost...).

Kmetijstvu se priznava, da ne opravlja zgolj vloge proizvajalca hrane ter industrijskih in energetskih rastlin, ampak v svoji večnamenski vlogi skrbi tudi za javne dobrine, kot so varovanje okolja, ohranjanje poseljenosti, krepitev ekonomske moči podeželja, razvoj podeželja, varno in kakovostno hrano, kar vse je potem pogoj za razvoj turizma ipd. Pridobiva pa tudi nove funkcije, to je naravi prijaznejše bio in ekološko kmetovanje.

Sociala

DEJAVNOSTI CENTRA ZA SOCIALNO DELO

- Psihosocialna pomoč  prizadetim družinam in posameznikom  v obliki razgovorov, dajanja informacij, ugotavljanje potreb, iskanje možnih rešitev v dani situaciji, nudenju opore.
- Materialna pomoč v obliki izrednih in enkratnih denarnih pomoči,  za premostitev trenutne materialne stiske.

SOCIALNOVARSTVENE STORITVE

Naloga Centra za socialno delo je preprečevanje in reševanje socialnih stisk in težav posameznikov, družin in skupin prebivalstva.  Svojo dejavnost opravlja v okviru socialno varstvenih  storitev in javnih pooblastil. Socialno varstvene storitve namenjene preprečevanju socialnih stisk in težav (socialna preventiva) obsegajo aktivnosti in pomoč za samopomoč posamezniku, družini in skupinam prebivalstva.

Lokacija Zemljevida

Prikaži navodila za pot

MNENJA

Vaša izkušnja oz. povratna informacija o storitvi nam veliko pomeni, če vam ni odveč pustite oceno in vaše mnenje. Hvala!

Ocena uporabnikov

0 povprečno glede na 0 Mnenja


5 zvezdic
0
4 zvezdice
0
3 zvezdice
0
2 zvezdice
0
1 zvezdico
0

Trenutno je predstavitev brez mnenj. Če želite oddati mnenje kliknite zgornji gumb.

Hitri kontakt

company map
Kranjčeva ulica 3, Moravske Toplice, Pomurska

Dodatna kontaktna okna

Poslovna oblika:
Občina Moravske Toplice
Davčna št.:
62760963
Faks:
+386 (0)2 5381502