Objave

InfoSlovenija
3960
https://info-slovenija.si/media/com_jbusinessdirectory/pictures/listings/m/logonew23287.jpg

OBČINA ZAVRČ

Goričak 6, 2283, Zavrč, Zavrč, Podravska
+386(0)2 7610483

Galerija

Predstavitev storitve

URADNE URE:

Sprejemna pisarna
ponedeljek, torek in četrtek: 8:00 – 15:00
sreda: 8:00 – 17:00
petek: 8:00 – 13:00

Občinska uprava
ponedeljek: 8:00 – 12:00 in 13:00 – 15:00
sreda: 8:00 – 12:00 in 13:00 – 17:00
petek: 8: – 13:00

O OBČINI

Tam, kjer dosežejo vinorodne Haloze najsevernejšo točko, ki jo oklepa od Ptuja in Markovec sem pritekajoča se Drava in se potem v številnih rokavih razlije proti Ormožu in Varaždinu, kjer se Haloze začno iztekati v ravnino proti Varaždinu oziroma kjer se začne meja s sosednjo državo Hrvaško, leži Občina Zavrč. Na vzhodu in jugu meji s sosednjo Republiko Hrvaško, na zahodu s sosednjo občino Cirkulane, na severu pa jo v svoj ovinek oklepa reka Drava.

Občina Zavrč je ena izmed manjših občin v Sloveniji, saj meri le 19,25 km2, v njej pa prebiva le okrog 1500 prebivalcev. Občina je redko in pretežno slemensko poseljena. Sestavljena je iz devetih naselij: Belski vrh, Drenovec, Gorenjski vrh, Goričak, Hrastovec, Korenjak, Pestike, Turški vrh in Zavrč.

Poleg najrazvitejše dejavnosti- vinogradništva se razvijajo tudi gostinska, trgovska in drobna obrtna dejavnost. Zaradi neokrnjene narave, naravnih lepot in kulturnih znamenitosti se razvija kmečki turizem.

Poleg vseh lepot, ki nam jih je podarila narava, se v občini nahajajo še ostale lepote in znamenitosti, ki jih je v preteklosti ustvaril človek. Ena izmed najlepših kulturnih znamenitosti je na vzpetini ležeči dvorec. Dvorec je v zgodovini zamenjal več lastnikov, zadnji lastnik je bila družina Ulm. V graščini je bilo nekoč politično in sodno središče, danes pa je v tem dvorcu sedež Občine Zavrč.

V neposredni bližini dvorca leži cerkev Sv. Miklavža, ki je bila nekoč posvečena patronu Sv. Miklavžu, katerega so imeli brodarji in splavarji za svojega zavetnika. Cerkev je kulturnozgodovinski spomenik, bogato poslikan in opremljen s kipi. Nad gradom in cerkvijo Sv. Miklavža stoji na privlačni točki podružnična cerkev device Marije.

Če se odpravite po cesti v notranjost občine, boste v prijaznem okolju haloških gozdov in vinogradov v Belskem vrhu opazili še ruševine poznogotske cerkve Sv. Urbana in v Gorenjskem vrhu podružnično cerkev Sv. Janeza Krstnika, ki se nahaja na 331 m visoki vzpetini.

Posebno pozornost vzbuja v Turškem vrhu podrto stebrasto znamenje, ki bi naj po ljudskem izročilu označevalo grob, kjer bi naj bila pokopana turška babica. Starejši občani so vam pripravljeni o njej povedati tudi anekdoto. V istem kraju leži še podružnična cerkev Sv. Mohorja.

Za dobro počutje in poln želodec skrbijo s svojo ponudbo pristnih domačih jedi in žlahtne haloške kapljice naši gostinci - gostišče Pongi v Zavrču, turistična kmetija Pungračič v Drenovcu, turistična kmetija Dve lipi v Korenjaku in okrepčevalnica Pri Veseliču v Turškem Vrhu.

Na najvišje ležeči točki v občini Zavrč, na Švabovem, si lahko pogledate območje Občine Zavrč iz nadmorske višine cca 400 m in uživate ob lepem razgledu in naravnem okolju.

Skozi občino vodi vinsko turistična cesta, ki povezuje med seboj vse pomembnejše vinorodne predele v občini in v celotnih Halozah.

V občini najdemo tudi pošto, zdravstveno in zobno ambulanto, kulturni, lovski in upokojenski dom, brezcarinsko prodajalno in bencinsko črpalko. Poskrbljeno je tudi za razvoj športne dejavnosti. V letu 2003 smo posodobili več kot 50 let staro športno igrišče, tako da je primerno za ligaška tekmovanja in treniranje tudi drugih športnih aktivnosti. V občini je organizirano tudi izobraževanje in vzgoja predšolskih in šolskih otrok, saj smo leta 1997 odprli vrata novi osnovni šoli, v okviru katere je bil ustanovljena tudi enota vrtca z dvema oddelkoma. V letu 2003 so bili zagotovljeni vsi pogoji za uvedbo devet-letnega osnovnega izobraževanja.

Ne smemo pozabiti omeniti naše prostovoljno gasilsko društvo Zavrč, ki je zelo aktivno in vedno pripravljeno priskočiti na pomoč.

V letu 1999 je bilo ustanovljeno tudi Turistično društvo, katerega vodilno geslo je: narediti naš kraj čim bolj zanimiv, prijazen in k nam povabiti goste od vsepovsod. S svojim delom povedano geslo zelo dobro potrjujejo.

Tudi v letu 2000 ustanovljeni društvi- Čebelarsko društvo in Planinska sekcija, pripomoreta s svojim delovanjem in izdelki k promociji občine.

Leta 2004 so naše gospodinje ustanovile Društvo gospodinj, ki se je v vseh teh letih izkazalo za zelo aktivno in delovno.

Vsi v občini Zavrč se zavedamo, da bomo le z razvojem naselij in gospodarstva pritegnili mlade ljudi, da bodo ostajali v domačem kraju. In prav to zavedanje je vzrok za mnoge cilje, ki smo si jih zastavili v bodoče, kajti želimo si, da se ohrani živa meja na našem področju s sosednjo državo Hrvaško.

V skladu s strateškimi načrti razvoja občine poskušamo razvijati dejavnosti, ki slonijo na naravnih bogastvih in dobrih medčloveških odnosih našega kraja.

Lokacija Zemljevida

Prikaži navodila za pot

MNENJA

Vaša izkušnja oz. povratna informacija o storitvi nam veliko pomeni, če vam ni odveč pustite oceno in vaše mnenje. Hvala!

Ocena uporabnikov

0 povprečno glede na 0 Mnenja


5 zvezdic
0
4 zvezdice
0
3 zvezdice
0
2 zvezdice
0
1 zvezdico
0

Trenutno je predstavitev brez mnenj. Če želite oddati mnenje kliknite zgornji gumb.

Hitri kontakt

company map
Goričak 6, 2283, Zavrč, Zavrč, Podravska

Dodatna kontaktna okna

Poslovna oblika:
OBČINA ZAVRČ
Davčna št.:
47964332
Faks:
+386(0)2 7610483