Objave

InfoSlovenija
6455
https://info-slovenija.si/media/com_jbusinessdirectory/pictures/listings/m/logonew21745.jpg

DOMAČI JABOLČNI KIS, DOMAČE ŽGANJE, LIKER (JABOLČNI, ŽAJBLJEV), KMETIJA BIŠČAK, VREMSKI BRITOF

Buje 5, Vremski Britof, Notranjsko-kraška

Galerija

Predstavitev storitve

BREZPLAČNO SI PRIDOBITE SIMOLIČNO DARILO, KO DRUŽINI BIŠČAK SPOROČITE KODO TA PA JE INFOSLOVENIJA

Pri Družinski kmetiji Biščak se ukvarjamo s pridelavo in predelavo jabolk. Med naše izdelke spadajo jabolčni kis, sušena jabolka (krhlji), jabolčno žganje (mešano kot tudi iz posameznih sort) ter drugo žganje (tudi z zelišči) in razni likerji, naša osnovna dejavnost pa je pridelava jabolk.

Pridelava jabolk

Naše območje je primerno za pridelavo sadja, zato smo se v naši družini odločili da se usmerimo v sadjarstvo, natančneje v pridelavo jabolk. Tako smo leta 1982 na površini pol hektarja zasadili naš prvi sadovnjak. Takrat smo zasadili sorte Jonagold, Idared in Gloster.

Leta 1999 smo obdelovalne površine razširili na približno 2.5 ha, s precej bolj pestrim naborom sort, med katerimi so poleg zgoraj omenjenih še Elstar, Zlati delišes, Delbar, Melrose, Gala, Braeburn, Summerred ter Mutsu.

Zaradi močno povečanega obsega pridelave smo se naslednje leto odločili za izgraditev hladilnice in vseh potrebnih prostorov za predelavo sadja. Tako smo dokončali hladilnico za 45 ton sadja ter prostore za pripravo, sušenje in skladiščenje predelanega sadja, kot tudi za fermentacijo, destilacijo in ostale potrebne spremljajoče prostore.

Leta 2001 smo se odločili, da naš nasad pomladimo, predvsem zaradi slabega povpraševanja po sorti Gloster in zasadimo nove sadike. Odločili smo se za sorte Jonagold in Zlati delišes ter leta 2005 še za Mutsu.

Sorte:

- Braeburn
- Elstar
- Gala
- Gloster
- Idared
- Jonagold
- Melrose
- Mutsu
- Summerred
- Zlati Delišes

Jabolčni kis

Kis pridobljen po popolnoma naravnem postopku, brez konzervansov ali kakršnihkoli dodatkov.

Jabolčni krhlji

Brez konzervansov. Naši krhlji so rahlo rjavi, ker so oksidirani, za razliko od industrijskih krhljev, ki jih najdete v trgovini in so beli ker so konzervirani z žveplom ali citronsko kislino.

Kuhanje žganja

Žganjekuha ima v naših krajih dolgo tradicijo, z njo so se ukvarjali že naši pra-pra dedje. Ata in stari ata Anton in Jakob sta skupaj s sosedi "kuhala po grapah". V tistih časih so se namreč skrivali, saj je bila žganjekuha prepovedana. Največ so kuhali v dolinah blizu potokov oz. v težko dostopnih krajih, kjer so imeli na voljo vodo za hlajenje in so bili dovolj oddaljeni od "firbcev". Zaradi terena so kotle prenašali kar na ramenih. Drugi problem pa jim je predstavljal dim, zato so morali za kurjenje najti dobra, suha drva, da se je čimmanj kadilo. Kljub "prohibiciji" pa jim je vedno uspelo pridelati dovolj za kakšno "šilce", da jim je dalo moči za spopad z vsakdanom.

Asortiman žganih pijač:

- Jabolčno brkinsko žganje
- Borovničevo žganje
- Jagodni liker
- Jabolčni liker
- Orehov liker kot tudi višnjevo žganje

Lokacija Zemljevida

Prikaži navodila za pot

MNENJA

Vaša izkušnja oz. povratna informacija o storitvi nam veliko pomeni, če vam ni odveč pustite oceno in vaše mnenje. Hvala!

Ocena uporabnikov

0 povprečno glede na 0 Mnenja


5 zvezdic
0
4 zvezdice
0
3 zvezdice
0
2 zvezdice
0
1 zvezdico
0

Trenutno je predstavitev brez mnenj. Če želite oddati mnenje kliknite zgornji gumb.

Hitri kontakt

company map
Buje 5, Vremski Britof, Notranjsko-kraška

Dodatna kontaktna okna

Poslovna oblika:
Družinska kmetija Biščak
Davčna št.:
77465539