Objave

InfoSlovenija
6494
  • Turizem
  • Atrakcije
  • KRIŽNA JAMA, VOŽNJA S ČOLNOM, DRUŽINSKI, SKUPINSKI IZLETI V KRIŽNO JAMO
https://info-slovenija.si/media/com_jbusinessdirectory/pictures/companies/2478/krizna_jama_1660817305-1661853539.jpg

KRIŽNA JAMA, VOŽNJA S ČOLNOM, DRUŽINSKI, SKUPINSKI IZLETI V KRIŽNO JAMO

Bloška Polica 7, 1384 Grahovo

Galerija

Predstavitev storitve

Križna jama je svetovno znana kraška vodna jama, katere posebnost so številna podzemna jezera, izjemno najdišče kosti jamskih medvedov in pristna, naravna ohranjenost živali. Temperatura zraka v notranjosti je celo leto +8°C. Jama odvaja vodo iz južnega roba Bloške planote proti vzhodnemu obrobju Cerkniškega polja. Jama je četrta na svetu po številu vrst pravih jamskih živali.

  1. KRAJŠI OGLED Z VOŽNJO PO I. JEZERU (1-1,15h)   

Za začetni del jame so značilne velike dvorane. Drugi rovi so ponekod prekinjeni s sigastimi čoki ali pa skalami, ponvicami in manjšimi kapniki. Že po nekaj sto metrih v jami ni več svetlobe in obiskovalci nadaljujejo raziskovanje s pomočjo ročnih svetilk. Glavni rov se nadaljuje skozi Veliko dvorano proti kapniku Čimborasu, kjer si lahko obiskovalci ogledajo izjemno zanimivost – razstavljene kosti jamskih medvedov, ki pritegnejo tako s svojo velikostjo kot tudi številčnostjo. Pot se nadaljuje po rovu, ki odvaja vodo iz prvega jezera. S čolnom se podamo na 10 – minutno vožnjo po I. jezeru. Po isti poti se vrnemo do izhoda.

URNIK OGLEDOV

  1. OGLED VODNEGA DELA DO KALVARIJE (3,5-4h)

Od I. jezera nadaljujemo pot preko skal do II. jezera. Na njegovi sredini se strop zniža in otežuje prehod v značilen vodni rov, kar hkrati označuje začetek nepozabnega popotovanja. Voda teče čez pregrade iz jezerca v jezerce. Pregrade gradi siga, ki se izloča iz dveh potokov, ki pritekata z Bloške planote. Pregrade in z njimi vodna gladina še vedno rastejo. Voda zaliva na tleh stoječe kapnike in kapniške skupine, kar daje vtis, da rastejo iz vode (Beneški pristan, Piratska ladja, Orgle, Ris). Jezera so globoka celo do 6 m. V začetnem delu vodnega rova so jezera krajša, v zadnjem delu pa daljša. Potovanje se konča pri Kalvariji, dvorani, bogati s kapniki, kjer se jama deli na severni del – Blata, in severovzhodni del – Pisani rov. Po isti poti se vrnemo do izhoda.

Zaradi varovanja jame lahko ta del jame obišče le ena skupina do 4 obiskovalcev na dan. Obisk je možen le po predhodnem dogovoru.

ALTERNATIVNI OGLEDI

Krajši ogled z vožnjo po I. jezeru in Medvedji rov (1,5-2h) - ogled je po predhodnem dogovoru mogoč čez celo leto. Ogled vodnega dela do Kristalne gore (6,5-7h) - ogled je mogoč po predhodnem dogovoru v obdobju od oktobra do marca (le do 100 obiskovalcev letno).

URNIK OGLEDOV

 

 

Lokacija Zemljevida

Prikaži navodila za pot

MNENJA

Vaša izkušnja oz. povratna informacija o storitvi nam veliko pomeni, če vam ni odveč pustite oceno in vaše mnenje. Hvala!

Ocena uporabnikov

0 povprečno glede na 0 Mnenja


5 zvezdic
0
4 zvezdice
0
3 zvezdice
0
2 zvezdice
0
1 zvezdico
0

Trenutno je predstavitev brez mnenj. Če želite oddati mnenje kliknite zgornji gumb.

Hitri kontakt

company map
Bloška Polica 7, 1384 Grahovo

Dodatna kontaktna okna

Naziv:
Društvo ljubiteljev Križne jame
Davčna št.:
81157860
Naslov:
Bloška Polica 7, 1384 Grahovo
Številka računa denarne vrednosti:
IBAN SI56 0203 5005 0894 544 (NLB d.d.)
Delovni čas:
PREVERITE POVEZAVO URNIK OGLEDOV

Socialno Omrežje