Objave

InfoSlovenija
6782
https://info-slovenija.si/media/com_jbusinessdirectory/pictures/listings/4417/29699.jpg

KOBARIŠKI MUZEJ, KOBARID

Gregorčičeva ulica 10, 5222 Kobarid, Goriška

Galerija

Predstavitev storitve

Poslanstvo Kobariškega muzeja je varovanje in hranjenje nacionalnega bogastva in muzejskega gradiva na področju varovanja dediščine soške fronte s poudarkom na predstavitveni dejavnosti.
Njegov cilj v naslednjem obdobju je ohranjanje in nadaljnja izgradnja vloge muzeja kot središčne točke predstavljanja dediščine soške fronte v slovenskem, evropskem in svetovnem prostoru.
Kobariški muzej se je razvil iz muzejske zbirke, ki so jo leta 1990 uredili domačini. Sprva je deloval v okviru Turističnega društva Kobarid. Po petih letih so ustanovitelji, v soglasju z Ministrstvom za kulturo, prenesli upravljanje na neprofitno družbo z omejeno odgovornostjo, ki z muzejem upravlja še danes. V letu 2011 se je Kobariški muzej vpisal v razvid slovenskih muzejev.

NOVO: Animacija 12. Soške bitke na maketi - v 2. nadstropju

OGLED MUZEJA

Muzej si obiskovalci lahko ogledajo individualno ali v skupini. Postavitve razstav so v slovenščini, italijanščini, nemščini in angleščini. Obiskovalcem, ki ne govorijo nobenega od teh jezikov, ponujamo kratek povzetek v drugih jezikih, ki ga prejmete ob nakupu vstopnice.
Za najavljene skupine je po muzeju organizirano vodenje, ki je za skupine nad 15 oseb že vključeno v ceno vstopnic. Individualna vodenja se obračunajo po ceniku. Vodenje po razstavah je v slovenščini, italijanščini, nemščini, angleščini, hrvaščini, francoščini in španščini. Običajno voden ogled muzeja traja uro in pol in vključuje projekcijo 20-minutnega dokumentarnega filma, ki ga predvajamo v slovenščini, italijanščini, nemščini, angleščini, francoščini, španščini, češčini in madžarščini, podnaslovljenega pa tudi v hebrejščini, ruščini in hrvaščini. Lahko pa voden ogled prilagodimo glede na želje in zahteve obiskovalcev. Za najavljene skupine je muzej odprt tudi izven delovnega časa. Muzej je odprt vse dni v letu.
Muzej organizira vodenja po Kobariški zgodovinski poti, muzejih na prostem in območjih ostalin soške fronte. Ob predhodni najavi nad 15 ljudi vam pripada brezplačen vodnik.
 
RAZSTAVE

Stalna razstava

Vhodna veža s simbolno postavitvijo obiskovalca uvede v tematiko stalne postavitve z zemljevidi, ki prikazujejo evropska bojišča v prvi svetovni vojni in preoblikovanje političnih meja po koncu vojne, z zastavami, s portreti vojakov mnogih narodnosti in nagrobnimi kamni iz vojaških pokopališč v Zgornjem Posočju.
Podobno nalogo imajo tudi Kobariške sobe v prvem nadstropju muzeja (št. 1, 2, 3), ki predstavljajo tisočletja burne zgodovine Kobarida. Kraj na stičišču Soške in Nadiške doline, ki povezujeta Furlanijo in Koroško, je bil prav zaradi svoje lege prizorišče številnih spopadov in vojn. V preteklem stoletju je bila zastava na kobariškem trgu zamenjana kar desetkrat. Obiskovalci najdejo v teh sobah obilo informacij, ki so dobrodošle pred obiskom Kobariške zgodovinske poti in arheološkega najdišča poznoantične naselbine Tonocov grad.
Zbirka, posvečena soški fronti, vključuje Krnsko sobo, Belo sobo, Sobo zaledja, Črno sobo in 2. nadstropje s kaverno.
Imamo tudi velik izbor občasnih razstav.


VODENJE PO SOŠKI FRONTI

Kobariška zgodovinska pot

Pot povezuje kraje v okolici Kobarida, Kobariška zgodovinska pot (arhiv www.dolina-soce.com)kjer so pomembni zgodovinski, kulturni in naravni spomeniki. Dolga je pet kilometrov, za oglede potrebujete od tri do pet ur.
KOBARID, eno najbolj znamenitih zgodovinskih mest v Sloveniji, je bil naseljen že v halštatski dobi, razcvet pa je doživel v rimskem obdobju. Znan je predvsem po "bitki pri Kobaridu" oktobra 1917, ki je kraj postavila na svetovni zemljevid. Med drugo svetovno vojno je bil središče osvobojenega ozemlja Kobariške republike. V bližini je znamenita poznoantična višinska naselbina Tonocov grad.
Zgodovinski dogodki so predstavljeni v Kobariškem muzeju, ki je leta 1993 prejel muzejsko nagrado Sveta Evrope.
Bližnja Soča ponuja prvovrstne možnosti za kajakaštvo, rafting, športno ribištvo in druge vodne športe.
Okoliške gore nudijo izvrstne pogoje za planinarjenje, jadralno padalstvo, gorsko kolesarstvo in alpinizem.
Kobarid je tudi kulinarična prestolnica Primorske, saj premore več vrhunskih restavracij.

1. KOBARIŠKI MUZEJ
2. ITALIJANSKA KOSTNICA
3. TONOCOV GRAD
4. ITALIJANSKA OBRAMBNA ČRTA
5. SOTESKA SOČE
6. SLAPOVI POTOKA KOZJAK
7. ITALIJANSKA OBRAMBNA ČRTA
8. NAPOLEONOV MOST
9. MUZEJ SIRARSTVA

Muzeji na prostem

Obisk muzejev na prostem dopolnjuje obisk Kobariškega muzeja. Za voden ogled muzejev na prostem nas pokličite 05 389 0000, 041 714 072 ali nam pošljite elektronsko sporočilo in pripravili vam bomo program ogleda. Vodenje se obračuna po veljavnem ceniku Kobariškega muzeja.

- ITALIJANSKA KOSTNICA
- KOLOVRAT - KOTA 1114
- TONOCOV GRAD

Vodenje po nekdanjih bojiščih

V Kobariškem muzeju organiziramo vodenja po območjih nekdanjih bojišč soške fronte. Na pot se podate z ustrezno usposobljenim vodnikom. Pri pripravi vodenja upoštevamo individualne želje obiskovalcev. Spodaj so navedene nekatere najpogostejše ture naših obiskovalcev, lahko pa organiziramo tudi vodenje izven spodaj navedenih tur. Vodenje se obračuna po veljavnem ceniku.

TURA ŠT. 1 - KRN, BATOGNICA
TURA ŠT. 2 - GREBEN KAL - KRNČICA
TURA ŠT. 3 - ROMMLOVA POT
TURA ŠT. 3 A - KOLOVRAT - NA GRADU
TURA ŠT. 4 - MRZLI VRH

MUZEJSKA TRGOVINA
Muzejska trgovina je dodatna ponudba muzeja. V njej je na voljo prek 50 različnih naslovov knjig različnih avtorjev v 7 svetovnih jezikih, ki se dotikajo tematike soške fronte in prve svetovne vojne na splošno. Na policah najdete tudi različne razglednice in spominke, ki vas bodo spominjali na obisk Kobariškega muzeja. Ponudbo knjig in spominkov redno osvežujemo, zato na policah najdete aktualno literaturo s tematikami, ki jih muzej predstavlja.

CENIK
7 € odrasli
5 € upokojenci, dijaki in študenti
3 € osnovnošolci
17 € družinska vstopnica

VODENJE PO MUZEJU
20 € na uro za skupine manjše od 15 oseb

VODENJE IZVEN MUZEJA
40 € na skupino - kostnica pri Sv. Antonu
40 € na uro na skupino - Kobariška zgodovinska pot
50 € na uro na skupino - muzej na prostem Kolovrat

VODENJE V VISOKOGORJU
50 € na uro na skupino (maksimalno 10 oseb)

Ogled občasnih razstav je brezplačen.

REZERVACIJA OGLEDA!

URNIK

maj - september
9:00 - 18:00, vsak dan

julij - avgust
9:00 - 20:00, vsak dan

oktober - april
10:00 - 17:00, vsak dan

Muzej je odprt vse dni v letu.

 

Lokacija Zemljevida

Prikaži navodila za pot

MNENJA

Vaša izkušnja oz. povratna informacija o storitvi nam veliko pomeni, če vam ni odveč pustite oceno in vaše mnenje. Hvala!

Ocena uporabnikov

0 povprečno glede na 0 Mnenja


5 zvezdic
0
4 zvezdice
0
3 zvezdice
0
2 zvezdice
0
1 zvezdico
0

Trenutno je predstavitev brez mnenj. Če želite oddati mnenje kliknite zgornji gumb.

Hitri kontakt

company map
Gregorčičeva ulica 10, 5222 Kobarid, Goriška

Dodatna kontaktna okna

Naziv:
Kobariški muzej d.o.o.
Davčna št.:
32644582
Naslov:
Gregorčičeva ulica 10, 5222 Kobarid
Številka računa denarne vrednosti:
IBAN SI56 0475 3000 0184 592 (odprt 18.4.2001, NOVA KBM d.d.)
Odgovorna oseba:
Šolar Martin
Kontaktna oseba:
Šolar Martin
Faks:
+386 (0)5 3890002

Kontaktne osebe

rezervacije